Geschiedenis van de Centrumkerk

Bilthoven is rond het begin van de 20e eeuw ontstaan als villawijk rond Station-De Bilt. Als eerste kerk in het dorp werd aan de Boslaan de Biltsche Kapel gebouwd, in 1916, horend bij Hervormd De Bilt. De kapel bleek al gauw te klein voor het gestaag groeiende dorp. In 1935 werd hij vergroot. Inmiddels was in 1927 de Gereformeerde Julianakerk gebouwd, ook horend bij De Bilt. Ook deze bleek al snel te klein en werd uitgebreid in 1938, een jaar nadat de Gereformeerde Kerk zelfstandig werd in Bilthoven en een eigen predikant kreeg. In 1948 werd de Hervormde Gemeente financieel (in 1961 geheel) zelfstandig. Er was toen één predikant en er was één kerkgebouw, de Biltsche Kapel, die in 1952 werd omgedoopt tot Zuiderkapel.

In 1955 is de Noorderkerk gebouwd en werd een tweede predikantsplaats gesticht.

Naast de Hervormde Gemeente was ook de Hervormd-Gereformeerde Kring ontstaan, die al voor de verzelfstandiging in 1961 af en toe gebruik maakt van de kapel, na verloop van tijd wekelijks om 9 uur en 18.30 uur. In 1984 werd een officiële parttime-predikantsplaats ingesteld. Op 26 maart 2006 is de kring door de instituering van een ‘Hervormde wijkgemeente van bijzondere aard’ een volwaardige wijkgemeente geworden, die de naam “De Ark” kreeg.

In 2004 fuseerden de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk landelijk. Plaatselijk willen we dat voorbeeld graag volgen. Er waren al jaren af en toe gezamenlijke diensten van de Hervormde Gemeente (m.u.v. “De Ark”) en de Gereformeerde Kerk in afwisselend de Noorderkerk, de Zuiderkapel en de Julianakerk. Van 2008 tot september 2015 waren álle diensten gemeenschappelijk, in de Noorderkerk.

Op dinsdag 31 maart 2015 werd om 11.24 uur door de notaris in Utrecht de akte getekend, waarin de vereniging van de Hervormde Gemeente te Bilthoven en de Gereformeerde Kerk van Bilthoven officieel wordt vastgelegd.

Op zondag 20 september 2015 werd, na een verbouwing van vele maanden, de Centrumkerk aan de Julianalaan officieel in gebruik genomen.