Een terugblik met veel dank en “Goed nieuws”.

Veel dank gaat er uit naar u, gemeenteleden voor steun in allerlei vorm voor de aktie vakantietasjes. We ontvingen veel speelgoed maar ook geld waar wij weer wat aanvullingen van konden kopen zodat elk tasje een gelijkwaardige inhoud had.
40 tasjes werden uiteindelijk door Jos en John naar de voedselbank gebracht.

En nu het goede nieuws; verkoop Fairtrade producten opnieuw toegenomen

Gepubliceerd: 29-06-2020 door Fair Trade Nederland.
Dankzij de verkoop van Fairtrade producten in Nederland, ontvingen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden vorig jaar € 7,7 miljoen aan Fairtrade premie. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade Nederland.
In 2019 kocht 87% van alle Nederlandse huishoudens wel eens een Fairtrade product, een stijging van 4% vergeleken met het jaar daarvoor. Hierdoor worden boeren in ontwikkelingslanden in staat gesteld om een beter bestaan op te bouwen en te investeren in duurzame bedrijfsvoering. Boerenorganisaties krijgen voor hun producten tenminste de Fairtrade minimumprijs en daarnaast een premie. Deze premie kunnen zij naar eigen inzicht besteden, bijvoorbeeld aan productieverbetering, medische zorg of onderwijs.
Met name in cacao is een enorme groei te zien: de verkoop hiervan steeg met maar liefst 22% en alleen al de premie die hierop betrekking had bedroeg 2,1 miljoen. In Ivoorkust, waar de meeste cacao voor de Nederlandse markt vandaan komt, ontvingen 140 coöperaties € 13,8 miljoen aan Fairtrade premie.
De Corona-pandemie legt een vergrootglas op de kwetsbaarheid van ons wereldwijde en onderling verbonden voedselsysteem. Het gebrek aan paraatheid, aan veerkracht en de toenemende ongelijkheid achter de wereldeconomie is inmiddels pijnlijk duidelijk. “Deze crisis raakt ons allemaal. Maar boeren en arbeiders in productielanden nog meer. Zij hebben geen financiële buffer om op terug te vallen”, stelt Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland. “Juist nu is het van groot belang om Fairtrade producten te kopen en te investeren in een eerlijke, duurzame economie.”